Assalammualaikum wbt semua. . . Keifa halukum?? Alhamdulillah hari ini kita masih berkesempatan untuk mencuba resepi baru...
Baru-baru ni aku tengok rancangan Masterchef Malaysia kat astro ria. so aku terfikir la nak cuba resepi ni. Resepi dia aku pandai-pandai je adjust ikut selera aku..hehe. tapi korang pun leh ikut gak kalau nak.
Bahan-bahan ~>
Bahan A :
2 gelas sagu
5 gelas air
Bahan B :
2 paket santan segera
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
5 ketul durian
Bahan C :
2 Ketul (silinder) gula melaka
2 gelas air
1 helai daun pandan
Cara-cara untuk membuatnya ~>
Bahan A :
2 gelas sagu
5 gelas air
Bahan B :
2 paket santan segera
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
5 ketul durian
Bahan C :
2 Ketul (silinder) gula melaka
2 gelas air
1 helai daun pandan
Cara-cara untuk membuatnya ~>
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
nota conteng : sedap sangat...cuba jangan x cuba ek! hihi
sedap sgt..tapi first time cuba buat memang tak jadi.. sagu jadi hancur sebab kerap sangat di gaul... hahaha...lepas ni kena buat betul2 la ni kan chef..haha
ReplyDeletekalau buat kaler putih tak brape nak mnyerlah...better pilih warna warni kan nampak sedap gak yg ni..
ReplyDelete